11dfc523-3659-4485-a641-a6eec99032ab

Banken maken recordverlies door slechte leningen

De banken hebben de crisis ook flink mogen voelen, zo bleek uit cijfers van onder andere de ABN AMRO. De kostenpost voor de banken als gevolg van slechte leningen is in 2014 opgelopen tot een recordhoogte van maar liefst 20 miljard euro. De slechte leningen zijn vooral de bedrijfsleningen en investeringen in vastgoed die niet terugbetaald konden worden door de personen of de bedrijven die het krediet of de lening afgesloten hebben. Deze kosten worden verwerkt in het resultaat van de banken, die deze kosten op hebben moeten vangen door op andere plekken geld te verdienen of te besparen.

Dit heeft vooral geresulteerd in het verlagen van de lonen voor de medewerkers, maar ook de spaarrentes moesten er aan geloven. Daarnaast hebben de banken de rentes op de leningen en kredieten hoger gehouden dan noodzakelijk om op die manier het geld terug te kunnen verdienen. Hoewel het zeker een klap voor de banken geweest is, zijn de genomen maatregelen een goede manier geweest om de schade te beperken. Het is een goede reden waarom de banken niet mee wilden werken aan een verdere uitbreiding van de leningen en de kredieten aan het einde van de crisis. Het geld was er niet meer.

banken-crisis

Slechte leningen?

Een lening waarvan de rente of de aflossing niet betaald kan worden, wordt een slechte lening genoemd. Dat is niet per direct na het missen van een betaling, maar het moment dat de bank en de schuldenaar overeen moeten komen dat de lening niet terugbetaald kan worden omdat de middelen er simpelweg niet zijn. Vaak mondt dit uit in een zaak, maar voor de bank is het niet mogelijk om het geld altijd terug te kunnen halen. Zelfs niet met de regelingen van het onderpand, want daarvoor moet het onderpand eerst op de markt worden gebracht en verkocht worden tegen minstens de prijs die het heeft op de balans van de bank. En dat gebeurt niet vaak.

De banken hebben de crisis daardoor ook gemerkt, maar merken evengoed dat zij minder leningen binnenhalen dan wat zij eerder deden. Dat komt door de opkomst van de kredietmaatschappijen, die over het algemeen meer flexibel en snel zijn dan de banken die niet altijd in staat blijken om direct te kunnen handelen op het moment dat de nood aan de man is. Dat zal zonder twijfel de klap op de portemonnee van de banken verergerd hebben, al moet daar wel bij gezegd worden dat die doorgaans redelijk wat kunnen hebben.