zzz

De aflossingsvrije periode

Wanneer je een lening zoekt, heb je meerdere opties waar je uit kunt kiezen. Wanneer je een hoger bedrag wilt lenen, zijn de mogelijkheden doorgaans nog meer uitgebreid. De kredietverstrekker wil jou graag binnenhalen wanneer je meer geld wilt lenen. Je kunt kiezen uit een variabele rente of een rente die vastgezet is, maar het wordt interessanter wanneer je bij de looptijd uitkomt en de mogelijkheden die daar gesteld worden. Er wordt namelijk vaak een aflossingsvrije periode aangeboden, die heel interessant lijkt omdat de aflossingen dan niet betaald hoeven te worden in de eerste maanden. Maar hoe interessant is dit eigenlijk?

Een aflossingsvrije periode, handig of niet?

De aflossingsvrije periodes zijn een aantal periodes waarin alleen de rente betaald moet worden. De aflossingen worden dan niet betaald en aangezien dit in het begin van de aflossingstermijn valt, is het de periode waarin je het geld het hardst nodig hebt. Het lijkt dus handig om dit in te bouwen in de constructie. Wanneer je het hier helemaal mee eens bent, mis je een groot aspect van de aflossingsvrije periode. Je betaalt namelijk niets af, waardoor de schuld niet zal dalen. En dat heeft negatieve gevolgen voor de kosten van de lening.

De rente wordt immers betaald over het totale bedrag aan schuld dat nog open staat. De kosten voor de rente zijn aan het begin van de aflossingsperiode het hoogst. De totale schuld staat open en daardoor vallen de kosten voor de rente hoog uit. Wanneer je de eerste periode niet aflost, dan blijft de rente hoog. Betaal je de eerste drie maanden niets af, dan blijven de kosten voor de rente de eerste vier maanden het hoogst mogelijk staan. De aflossingsvrije periode lijkt heel aantrekkelijk, maar wanneer je de rekensom helemaal afmaakt, zie je dat het vooral een goede periode is voor de kredietverstrekker, die op deze manier veel meer kan verdienen aan de lening die aan jou verstrekt is.

Het kan handig zijn om de eerste maand niet af te lossen, omdat je op die manier een buffer op kunt bouwen voor de volgende maanden. Reken van tevoren altijd even uit hoeveel je dit ongeveer gaat kosten. Het kan handig zijn om een beetje extra armslag te hebben, maar wanneer dit honderden euro’s extra gaat kosten, dan kan het verstandiger zijn om een andere constructie te bedenken. Iets meer lenen kan dan een stuk goedkoper zijn namelijk.