images

Een ondernemingsplan maken voor een lening?

Steeds meer consumenten overwegen het aangaan van een lening om daarmee een investering te doen. Dat kan een nieuwe auto zijn, maar ook een nieuwe keuken of een aanpassing van het huis, in de vorm van betere isolatie bijvoorbeeld. Het zijn leningen die op de langere termijn geld op zouden moeten leveren, maar hoe dat te zien is, is nog een moeilijke vraag. Daarom wordt steeds vaker aangeraden om een soort van ondernemingsplan te maken. Dat gaat dus niet alleen op voor de zakelijke leningen, maar ook voor de leningen die aangegaan worden door consumenten die het geld verstandig in willen zetten, zodat het geld meer waard wordt. Wanneer het slim aangepakt wordt, kan de rente binnen luttele jaren terugbetaald zijn door de besparing die aangelegd is.

De grotere besparingen

Het zijn de grotere besparingen die op deze manier kunnen zorgen voor de ‘gratis leningen’. Wanneer de rente zichzelf terugbetaald, zijn er geen extra kosten die gemaakt moeten worden. De aflossingen zijn immers gewoon het terugbetalen van het geleende geld. De grootste besparingen zijn te vinden op de plaatsen waar op dit moment veel geld verloren gaat. Een onzuinige auto, een oude wasmachine die teveel stroom gebruikt, een lekkende waterleiding of een muur waar veel warmte verloren gaat in de winter. Op deze plekken is doorgaans veel geld te winnen, maar om te zien of dit de lening waard is, is het verstandig om eerst een overzicht te maken. Dat overzicht kan met gemak een ondernemingsplan genoemd worden, want het verschil niet veel van een plan van aanpak.

Daarvoor is het belangrijk dat duidelijk wordt hoe hoog de kosten ongeveer zullen worden. Wordt het volledige bedrag gedekt door de lening, of is er ook eigen geld dat ingezet gaat worden? Wanneer bekend is hoeveel geld er geleend moet worden, kan berekend worden hoe hoog de kosten van de lening zullen zijn. Vanaf dat punt kan het wat lastiger worden, want doorgaans zal er geschat moeten worden hoeveel geld de besparing op kan leveren. Ga altijd uit van een minimaal bedrag. Jezelf rijk rekenen zorgt namelijk alleen maar voor teleurstellingen op langere termijn. Wanneer blijkt dat de besparingen of opbrengsten hoger zijn dan de kosten die gemaakt moeten worden, dan is het een goed moment om de aanbieders eens met elkaar te gaan vergelijken. Elke procent rente die van de lening af kan, is een extra winst voor het huishouden, omdat de opbrengsten uiteindelijk nog groter kunnen worden. Vandaar dat het aan te raden is om een ondernemingsplan te maken in deze gevallen!