2

Geld lenen met spoed levert meeste problemen op

Mensen die geld willen lenen, kunnen hier verschillende redenen voor hebben. In de meeste gevallen moet er een betaling of investering gedaan worden waarvoor niet genoeg spaargeld is, of de mensen willen liever hun spaargeld bewaren om andere investeringen mogelijk te maken. Het kan echter ook zo zijn dat er haast is. Er moet iets betaald worden omdat het anders uit kan lopen op problemen, en de problemen moeten vermeden worden. Lenen met haast is in de meeste gevallen mogelijk wanneer je op zoek gaat naar een alternatieve verstrekker van geld, maar het lenen met spoed brengt risico’s met zich mee. Deze vorm van lenen levert namelijk het vaakst problemen op. Enerzijds vanwege de spoed, anderzijds vanwege de achterliggende redenen.

Lenen met spoed?

Lenen met spoed betekent doorgaans het tekenen van een overeenkomst, waarbij na een of twee dagen het geld op het account bijgeschreven is. Het is een snelle manier van lenen, waarbij alles draait om de haast. Dit betekent ook dat de persoon die op zoek is naar een lening, vaak alleen gekeken heeft naar de mogelijkheid om snel geld te lenen. Het vergelijken van de verschillende aanbieders is meestal niet mogelijk, en het lezen van de voorwaarden is doorgaans ook geen optie. Daardoor is het geen verrassing dat dit vaak problemen oplevert. Maar de achterliggende reden voor de lening speelt ook een grote rol, want vanwaar de haast eigenlijk?

Doorgaans gaat het om een rekening die betaald had moeten zijn, maar waar het geld niet voor aanwezig was. Denk aan een keuken die later betaald mocht worden, maar op het moment dat de betaling gedaan moet worden, zijn de middelen niet aanwezig. Dan wordt het te betalen bedrag een stuk hoger wanneer de datum komt te vervallen en dat is niet de bedoeling. Aangezien er al een schuld staat op het moment dat er geleend moet worden, gaat het geld van de lening in een bestaand gat. Dat betekent dat het geld zichzelf niet terug kan verdienen. De aankomende maanden worden dan direct al moeilijker, omdat de verhoogde maandelijkse lasten direct te merken zijn in het huishouden. Ook dat is een reden waarom lenen met spoed zorgt voor meer problemen. Het is dus duidelijk beter om de tijd te nemen, en van tevoren een planning of budget te maken zodat duidelijk is of het wel of niet nodig is om geld te gaan lenen.