over_mij

Geld lenen van je bedrijf of van vrienden

Het is voor veel mensen een moeilijke situatie geworden door de lange periode van crisis, werkeloosheid en het stijgen van de prijzen. Het is niet altijd even makkelijk om de eindjes aan elkaar te knopen en in veel gevallen blijven er rekeningen liggen die echt betaald moeten worden om een verhoging van de lasten te voorkomen. De bedrijven blijven echt niet rustig op het geld wachten, maar zullen aanmaningen versturen. Onlangs werd een ondernemer veroordeeld die een flinke som geld uit zijn eigen bedrijf had geleend, en lenen van vrienden en familie is al flink in interesse gedaald. Maar waarom eigenlijk?

De ondernemer

Eerst even terug naar de ondernemer. Hij leende zichzelf een bedrag rond de twee miljoen euro om een villa te kopen in Frankrijk. Toen hij de villa verkocht, loste hij de lening bij de bank af, maar loste zijn schuld bij de BV nooit in. Volgens de rechter is er in dat geval geen sprake van een lening, maar sprake van winstuitkering (het woord fraude is niet hardop gevallen). Hij was niet de eerste ondernemer die door het lenen van zijn bedrijf in de problemen kwam, en hij zal ook niet de laatste zijn.

Lenen van vrienden en familie kan toch geen kwaad? Dat denken veel mensen, maar na verloop van tijd zullen het geen vrienden meer zijn en zal je de familie een stuk minder treffen. Het levert altijd problemen op; het kan zijn dat je je zelf schuldig gaat voelen, terwijl er geen aanleiding voor is, maar het kan ook zo zijn dat de familie je dingen aan zal gaan rekenen op basis van de lening. ‘Ga je uit? Je had toch geen geld?’ om er maar eentje te noemen. En die situaties blijven vaak erg lang tussen mensen hangen, dus dat wil je zeker niet met vrienden of familie riskeren.

Lenen doe je bij een kredietverstrekker

Lenen is iets wat je doet bij een kredietverstrekker, zoals een bank of een ander bedrijf dat financiële middelen verstrekt aan consumenten en bedrijven. Lenen doe je niet van je bedrijf, niet van je baas en niet van familie en vrienden. Het levert op de korte of lange termijn namelijk altijd problemen op die een stuk erger zijn dan een paar procent rente en een handtekening onder een bindende overeenkomst.