Hoe lenen ondernemers geld?

Als particulier persoon kan het lastig zijn om een lening rond te krijgen. De afgelopen jaren bleek het echter lastig te zijn voor de ondernemers. Bedrijven zagen constant nul op rekest bij het aanvragen van een lening of een krediet, en dat zorgde grotendeels voor een economische stilstand. Op het moment dat één ondernemer stopt met investeren of het betalen van de rekeningen, wordt er een domino-effect in werking gezet waardoor veel ondernemers de dupe kunnen worden. Hoe lenen ondernemers geld en waar moet je op letten als je als eigenaar van een bedrijf naar de bank gaat om daar geld los te krijgen?

Dezelfde constructie, maar dan anders

Als particulier persoon moet je de bank of kredietverstrekker ervan overtuigen dat je in staat bent de lening te dragen, en terug te betalen. Dat betekent dat je de bank zekerheid moet kunnen bieden over een langere termijn. Als particulier persoon is dat doorgaans niet zo moeilijk. Een vaste aanstelling zorgt al voor een flinke voorsprong. Ondernemers moeten de bank ook zekerheid kunnen bieden, maar hier is het aanzienlijk lastiger. Toekomstige opdrachten gelden namelijk niet wanneer er geen schriftelijke toezegging gedaan is. Hier wordt daarom vaak gekeken naar de cijfers van dit jaar, afgelopen jaar, en de balans om een inschatting te kunnen maken van de financiële situatie. Dat is niet alles. De bank of kredietverstrekker zal ook kijken naar wanbetalingen en andere problemen die het bedrijf gehad kan hebben.

Het gaat verder

Hier houdt het voor de ondernemer nog niet op. De bank wil ook graag weten wat het ondernemingsplan is, en wat er met het geld gedaan gaat worden. De bank treedt hier vaak op als partner, en niet alleen als geldschieter. Dat lijkt vreemd, maar besef je goed dat de bank grotere bedragen aan ondernemers kan verstrekken, en dat bij meer geld altijd meer risico komt kijken. Zeker omdat het geld in de eerste instantie al niet van de bank was. Daarom is het logisch dat de bank hier meer zekerheid wil hebben, en een meer actieve rol wil spelen bij de ondernemers dan de bank zou doen bij het verstrekken van leningen aan particuliere personen.

Als ondernemer is het dus belangrijk dat je de papieren meeneemt die nodig zijn, en dat je een goed ondernemingsplan uitwerkt, waar de bank ook daadwerkelijk iets mee kan. Wanneer je de bank niet van alle gegevens kunt voorzien, dan zal het antwoord van de bank al snel negatief uitvallen, zelfs zonder de informatie. Informeer daarom altijd voor een afspraak met de bank of een kredietverstrekker welke gegevens nodig zijn bij de afspraak, zodat je dit op tijd voor kunt bereiden.