Nieuws_Financieel1-510x340

Hoe werk je een lening de deur uit?

Na de lange periode van economische problemen zitten meerdere huishoudens nu met een schuld aan de broek die ervoor kan zorgen dat de slaap moeilijk te vatten is ’s nachts. Het gevolg is dat er gepiekerd zal worden en dit beïnvloedt het humeur van de meeste dagen in de week. Dat is jammer, want de lening zal toch afgesloten zijn om een noodzakelijke uitgave mogelijk te maken en daarmee kan het een investering geweest zijn die extra kosten de wereld uit geholpen heeft. Er zijn een aantal manieren om te zorgen dat de schuld sneller zal verdwijnen, of in ieder geval makkelijker af te betalen is.

Voortijdig aflossen

Over het algemeen is het bij een lening moeilijk om voortijdig af te lossen. In veel gevallen is het geld er niet en anderzijds is het vaak zo dat er een clausule in de overeenkomst opgenomen is waarin staat dat voortijdig aflossen extra geld zal kosten. Dit is echter niet altijd het geval, dus het kan zeker lonen om eens te informeren naar de mogelijkheden wanneer er extra geld aanwezig is. Wanneer het mogelijk is om vroeger af te lossen zonder boete of met een lage boete, dan is in ieder geval de lening de deur uit. In de meeste gevallen worden de kosten van de lening ook nog eens minder op deze manier, omdat de looptijd beperkt wordt.

Er zijn ook andere manieren. Zeker wanneer er meerdere leningen lopen, kan het lastig zijn om het overzicht te behouden. In dat geval kan het oversluiten van de leningen soelaas bieden. Door de leningen over te sluiten, worden alle leningen ondergebracht bij één kredietverstrekker, waardoor er nog maar één rekening betaald hoeft te worden en direct duidelijk is wat de totale schuld is. Door het oversluiten van de rekeningen, worden ook de onderhandelingen opnieuw geopend. Dat betekent in de meeste gevallen dat er een nieuwe rente opgezet wordt, inclusief een nieuw afbetalingsplan. Je kunt dus opnieuw berekenen hoeveel je per maand in totaal zou kunnen betalen voor de lening, en aangezien er al meerder leningen lopen, zou het niet moeilijk moeten zijn om dat terug te rekenen naar de maandlasten.

Hoe je het ook wendt of keert, een lening is gemakkelijk, maar het drukt een last op het huishouden. Hoe eerder de lening afbetaald kan worden, hoe beter het is, zeker wanneer je in de toekomst opnieuw het lenen van geld zou willen overwegen om een gat op te vullen in de beschikbare middelen.