straus-reizen-in-financiele-problemen

Is besparen in 2015 nog wel genoeg?

Steeds meer huishoudens komen verder in de problemen dankzij te hoge uitgaven en te lage inkomsten. Dat dit een groot probleem kan worden op de langere termijn is voor de meeste mensen wel duidelijk, maar de oplossingen die voorhanden zijn, die zijn niet altijd even bekend. In veel gevallen is een huishoudboekje of de methode van het huishoudboekje een prima begin. Zo wordt er een overzicht gemaakt waarbij duidelijk is wat de inkomsten zijn en wat de maandelijkse uitgaven zijn. Het verschil tussen deze twee is wat er overblijft, of wat er maandelijks aan tekorten ontstaat binnen het huishouden. In beide gevallen is het goed om te bekijken of er wat gedaan kan worden zodat het verschil positief kan worden, of positief kan blijven.

besparingen-2015

De uitgaven omlaag

Het meest makkelijke is doorgaans het verlagen van de uitgaven. Hoe meer geld er uit gaat, hoe meer er verdiend moet worden om de kosten te kunnen betalen. Wanneer de uitgaven dalen, daalt de druk op het huishouden, zeker wanneer het gaat om maandelijkse lasten. Bekijk daarom eens goed welke verzekeringen er binnen het huishouden gelden en of er geen verzekeringen zijn die onnodig zijn, omdat een andere verzekering deze al dekt. Ook is het altijd verstandig om de mobiele telefoonabonnementen eens na te gaan. Komt u zeer regelmatig boven uw bundel uit, dan kunt u beter een duurdere bundel nemen. Dit valt namelijk goedkoper uit dan blijven bellen of internetten buiten uw bundel. Hier worden veel extra kosten voor gerekend namelijk. Daarnaast kan er altijd gekeken worden naar uitgaven voor boodschappen, stroom en de auto. Heeft u eigenlijk niet twee auto’s nodig maar is eentje genoeg, dan kunt u de tweede auto verkopen. Daar krijgt u geld voor en tegelijkertijd gaan de maandlasten hard naar beneden. Met het geld dat u daarmee bespaart, kunt u over een jaar een nieuwere auto kopen die zuiniger is, waarmee u opnieuw bespaart. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden online te vinden.

De inkomsten omhoog

Soms is het mogelijk om de inkomsten te verhogen. Dit is niet altijd het geval, maar kan voor veel opluchting zorgen. Dit kan op veel manieren. Misschien kan één van de partners meer gaan werken, misschien zijn er oudere kinderen die wat geld binnen kunnen brengen (of hun eigen lasten kunnen dekken met het verdiende geld), of wellicht is het een tijdje geleden dat u met uw baas gesproken heeft over het reilen en zeilen binnen uw functie. Het kan geen kwaad om eens bij uw baas langs te gaan, zeker niet wanneer het goed gaat met het bedrijf waar u voor werkt. Een kleine loonsverhoging maakt een groot verschil op jaarbasis en daar kan het huishouden bij gebaat zijn. Het kan zelfs net genoeg zijn om niet meer te hoeven lenen, omdat de balans binnen het huishoudboekje een keurig groen cijfer onder de lijn laat zien.