3

Is sneller aflossen op een lening altijd mogelijk?

Op het moment dat je een lening overeengekomen bent met de verstrekker van het geld, heb je een contract getekend. Je hebt de overwegingen gemaakt aan de hand van de situatie die je op dat moment had, en die keuze leek een goede keuze, anders had je geen handtekening gezet immers. Maar wat als na verloop van tijd blijkt dat de situatie positief veranderd is? Wanneer je ineens meer inkomen hebt, zou het handig zijn wanneer je meer af kunt lossen. Op die manier worden de kosten van de lening immers veel lager, doordat de kosten van de rente zakken. Maar is het wel mogelijk om zomaar extra af te lossen?

Extra aflossen

Extra aflossen is niet altijd mogelijk. Er zijn genoeg verstrekkers die een boete geplaatst hebben op het doen van extra aflossingen. Dit kost de verstrekker van de lening namelijk geld, wat logisch is aangezien het jou geld zou besparen. Toch is het geen reden om je er direct bij neer te leggen. Wanneer je tijdens de contractonderhandelingen aangegeven hebt dat je extra geld af wilt kunnen lossen, dan is het mogelijk dat je maximaal eens per maand een extra aflossing kunt doen zonder daar extra voor te betalen. Het is natuurlijk ook altijd mogelijk om de verstrekker te benaderen en te  bekijken wat de mogelijkheden zijn. Niet alle verstrekkers maken er namelijk direct een probleem van.

En als het niet kan?

Versneld aflossen is altijd mogelijk, maar het kan niet altijd boetevrij. In de algemene voorwaarden is opgenomen hoeveel er extra betaald moet worden om versneld af te lossen. Laat dit niet direct afschrikken. Een boete van 1% van het totaal openstaande bedrag lijkt misschien wel enorm, maar een eenvoudige rekensom zal je leren of het wel of niet de moeite waard is. Die ene procent weegt namelijk in de meeste gevallen helemaal niet op tegen de kosten die anders gewoon door waren blijven lopen. Zeker wanneer de lening nog een langere tijd door zou blijven lopen, is het verstandig om eens te kijken naar de mogelijkheden die er zijn rond het sneller aflossen dan van tevoren afgesproken. Wanneer het niet duidelijk te vinden is, kun je dit altijd aan de partij vragen waar je de lening afgesloten hebt. Het is belangrijk dat er duidelijkheid is over punten als dit, omdat dit namelijk in de overeenkomst opgenomen moet zijn.

Kun je boetevrij aflossen, dan is het nagenoeg altijd de moeite om te kijken hoeveel je extra zou kunnen missen eenmalig. Staat er een boete op het voortijdig aflossen, maak dan even de rekensom. Zou het je meer schelen dan wat je moet betalen aan de boete, dan is het zeker de moeite waard.