4.Nieuws (Large)

Jongeren wordt aangeraden om te gaan sparen

Onlangs is uit onderzoek onder de Anbo gebleken dat de ouderen de jongeren vooral aanraden om te gaan sparen en een huis te kopen. Ruim 70% van de ouderen raadt de jongere generatie aan om vooral wat geld opzij te blijven zetten om een aanbetaling te kunnen doen op het moment dat zij een huis willen kopen. Ook wordt de jongeren sterk aangeraden om geld opzij te zetten voor het pensioen dat zij later kunnen ontvangen. Er wordt immers steeds meer gekort en in dat geval kan het verstandig zijn om zelf een appeltje voor de dorst apart te houden, zodat het net wat makkelijker zal zijn op het moment dat deze mensen zelf niet meer kunnen werken. Dit onderzoek valt sterk in lijn met de andere berichten van de laatste tijd, waarin opgeroepen wordt om meer te gaan sparen. Dit staat haaks op de eerdere berichten dat sparen de moeite niet meer waard was. Hoe is dit mogelijk?

Tijden van crisis

Wanneer het crisis is, staan de rentes doorgaans flink lager. Dit betekent dat spaargeld geen rendement meer brengt en dat het lenen van geld goedkoop is. Dit heeft te maken met het ingrijpen van de economie om de situatie te verbeteren. Er is meer geld nodig om de economie aan te jagen, en sparen is precies wat de economie doet remmen. Het is dus logisch en terecht dat tijdens een crisis aangeraden wordt om het geld te laten rollen. Spaargeld levert niets op en de prijzen vallen al snel lager uit. Nu de economie echter aan begint te trekken, is het verstandig om een reserve op te bouwen voor het geval er een nieuwe crisis komt. De beste manieren van sparen zijn dan de spaarrekening en het pensioenfonds. Hoewel aandelen en effecten ook een bijzonder wenselijk effect kunnen hebben, zijn de meeste mensen nog redelijk huiverig voor deze fondsen, waarbij ook geld gespaard kan worden.

Hoewel sparen aangeraden wordt, is het wel verstandig om een scherp oog te houden op de ontwikkelingen op de achtergrond. Het is namelijk nog altijd zo dat de rentes voor leningen en kredieten lager staan dan voorheen. Het kan dus altijd nog interessanter zijn om geld te lenen voor een investering, dan het aanspreken van het eigen spaargeld. Het is een kwestie van een goede afweging maken, en de rekensom maken om te zien wat het meest lonend is voor de eigen portemonnee.