k-zakenman-die-financieel-nieuws-op-smartphone-vinger-wat-betreft-financiëncirkeldiagrammen-doorbladeren-69309434

Niemand gaat erop achteruit

De boodschap van Rutte II is als volgt: ‘Niemand gaat er op achteruit.’ Dit is in het algemeen voor de algehele bevolking overigens. Waar de regering echter geen rekening mee lijkt te houden is de grote groep studenten die met een nieuwe beurs te maken krijgen. Niet alleen met een andere beurs vorm maar ook nog eens met onderwijs dat volgens de regering verbeterd wordt.

Maar er is vrij weinig terug gezien van de investering van 100 miljoen die er gedaan wordt in het onderwijs. Het lijkt erop dat er weer veel beloofd wordt maar weinig zal worden uitgevoerd. Met andere woorden, de studenten zien niets terug van de mooie woorden die door de regering uitgesproken worden. Zo is er ook al duidelijk dat er van de extra investeringen die er gedaan zouden worden, steeds minder uitgevoerd zullen gaan worden. De 200 miljoen euro die in de OV jaarkaart zou worden gestoken om ervoor te zorgen dat deze beter te benutten zou zijn? Wel, dat lijkt ook niet haalbaar te zijn. Het is dan ook een beetje een vreemde constructie aan het worden. Studenten lenen steeds meer geld, met de nieuwe beurs vorm zal dit enkel nog meer worden. Terwijl de investeringen die er gemaakt zouden worden in het onderwijs niet gedaan worden, en de onderwijs kwaliteit afneemt.

Het is een bijzonder kwalijke zaak dat de studenten met slechter onderwijs te maken krijgen, terwijl ze wel zodra ze klaar zijn met hun scholing met een lening opgezadeld zitten. Wanneer het onderwijs in kwaliteit blijft dalen, zal het aantal mensen dat scholing zal blijven volgen ook dalen. Dit zal wel het aantal leningen laten teruglopen op korte termijn. Het idee dat studenten studeren om met een studieschuld te blijven zitten is een bizar idee. Het is de toekomst van het land, en de toekomstige werkgevers en werknemers die aan het werk zijn. Het is absurd te bedenken dat je gaat studeren om een goede baan te kunnen krijgen – maar wel de eerste tien jaar je studie schuld kunt afbetalen.

Het afsluiten van een lening is iets waar je aandacht aan moet besteden, het feit dat je gaat studeren zou geen garantie moeten zijn op een studieschuld. Waardoor je wellicht in de toekomst zelfs geld zult moeten lenen om deze lening af te moeten betalen. Het zal voor een bepaalde groep mensen een reden zijn om niet meer te gaan studeren. Lang niet iedereen kan na zijn studie meteen aan het werk, en om nou je studieschuld af te betalen terwijl je een part time baantje hebt dat niet in je vakgebied valt?