Nieuws_financieel-510x340

Starters weten niet hoeveel ze kunnen lenen

Mensen die een huis willen gaan kopen voor de eerste keer, de zogenoemde starters op de woningmarkt, hebben vaak geen idee hoeveel ze kunnen lenen en dus ook niet in welke prijs categorie ze een huis kunnen aanschaffen. De hypotheekregels en de inbreng van het eigen geld is voor een groot aantal mensen een stuk moeilijker dan ze hadden verwacht. Een op de vijf vindt dit lastig en zelfs 40% geeft aan dat ze voorafgaande aan de koop van het huis, geen idee hadden hoeveel geld ze precies konden lenen.

Het idee dat een starter alles op een rijtje heeft en alles heeft uitgezocht bijvoorbeeld met behulp van het internet is niet waar. Het idee dat mensen beperkt advies nodig hebben is tevens onjuist, want dat zou betekenen dat ze met een adviseur slechts enkele vragen zouden hebben. In de realiteit is dit vaak anders, bijna de helft van de starters die momenteel aan het denken is over de aankoop van een huis of al bezig is met een aankoop heeft of had op het moment van het instarten van het traject geen flauw idee wat het aankooptraject in zou gaan houden.

Een groot deel van de starters echter 66% financiert de woning of een deel ervan met spaargeeld. In vier van de tien keer is dit een bedrag dat hoger is dan € 20.000,-. Het is goed om zelf een deel geld te investeren, maar er wordt ook aangeraden om niet al het spaargeld in het huis te investeren. Er moet een gezonde buffer aanwezig blijven zodat er in geval van onverwachte zaken geld is om hier een oplossing voor te verzinnen. Echter komt het steeds vaker voor dat starters al hun geld moeten investeren in een huis, omdat de huizenprijzen niet anders toelaten. Deze maximale financiering kan er op de langere termijn voor zorgen dat er andere problemen ontstaan.

Maar er is altijd een oplossing, want je kunt een lening afsluiten. Maar het zou natuurlijk veel beter zijn als de markt voor starters overzichtelijker zou worden. En dat ze een huis kunnen aanschaffen zonder al hun spaargeld op te moeten maken. Maar in de huidige markt is het kopen van een huis nog steeds aantrekkelijker dan een huis huren – als je het geld ervoor hebt dan wel. Want een huurhuis kost je geld terwijl je er geen meerwaarde aan verdient wanneer je veranderingen doorvoert. In een koophuis zijn vrijwel alle dingen die je aan kunt passen een meerwaarde. Maar met de huidige markt is het lastig, zeker voor starters, om een huis te kunnen kopen.