k-zakenman-die-financieel-nieuws-op-smartphone-financiëncirkeldiagrammen-op-lijst-doorbladeren-65399086

Voorwaarden en effectieve rente belangrijk bij leningen

Het vergelijken van verschillende aanbieders voor een lening is bijzonder veel werk. Dat is althans wat de meeste mensen denken wanneer zij denken aan het vergelijken van de verstrekkers van leningen en kredieten. De waarheid ligt net even iets anders. In de meeste gevallen is het niet eens nodig om verschillende websites naast elkaar te leggen, of om druk te kijken naar de verschillende mogelijkheden die er zijn. Het is immers meestal goed bekend welk bedrag er nodig is en welke vorm van lenen het meest aantrekkelijk is. Wanneer deze parameters al bekend zijn, is het niet zoveel werk om te bekijken welke van de aanbieders het meest interessant is. Er zijn namelijk maar twee dingen echt belangrijk bij het vergelijken, en dat zijn de voorwaarden die gehanteerd worden, en de effectieve rente die gerekend wordt voor de lening of het krediet.

Wat is die effectieve rente?

De effectieve rente is een percentage dat berekend wordt als totale kosten van de lening, gerekend over het hele bedrag dat geleend wordt. Dat betekent dat dit niet alleen de rente is die betaald moet worden. Het zijn alle kosten die verwerkt zijn om tot de effectieve rente te komen. Deze rente moet vermeld worden op de website of in de overeenkomst en daarmee is het een bijzonder aantrekkelijk getal om mee te nemen bij het vergelijken van de aanbieders. De rente kan namelijk wel heel erg laag zijn, maar wanneer de kosten voor het aangaan van de lening enorm hoog zijn, zie je dat alleen bij de effectieve rente. Een goed iets om mee te nemen bij het vergelijken dus.

De voorwaarden zijn een heel ander verhaal en hierbij moet je vooral in de gaten houden wat belangrijk is voor jou zelf. Ben je vaak te laat met het betalen van de rekening, dan kan dat bij een lening enorm duur komen te staan. Er wordt vaak extra geld gerekend voor aanmaningen bijvoorbeeld. Ben je iemand die zo snel mogelijk van de lening af wil, kijk dan in de voorwaarden even of het mogelijk is om vervroegd af te lossen zonder dat er een boete voor betaald moet worden. Weet je niet zeker of je genoeg hebt aan de lening, dan kun je altijd even kijken of het mogelijk is om op latere termijn nog meer geld bij te lenen. Is dat niet mogelijk, dan is het waarschijnlijk verstandiger om direct een hoger bedrag te lenen en de rest in reserve te zetten. Helemaal handig wanneer vervroegd aflossen tot de mogelijkheden behoort natuurlijk!